Ilmastonmuutos

Allekirjoitin SEM:n kannanoton ydinkaukolämmön selvittämisestä

Allekirjoitin Suomen Ekomodernistien Ydinkaukolämpö mukaan kaupunkien energiapalettiin – kannanoton. Aloitteen tavoitteena on käynnistää selvitys kaukolämmön tuottamiseksi ydinvoimalla. Teknolgoisena ratkaisuna toimisi tällöin lähinnä SMR:t (Small Modular Reactor), jolloin puhutaan huomattavasti Olkiluoto3:sta pienemmistä, noin 300-500MW, sarjatuotetuista reaktoreista. Nämä ovat luonnollisesti helpompia (lue: nopeampia ja halvempia) rakentaa kuin isot reaktorit. Pelkästään lämmöntuotantoon käytettävässä voimalassa voidaan hankkeen kokonaiskustannuksia tiputtaa entisestään jättämällä generaattori pois[1].

Ydinkaukolämpöä käyttämällä voitaisiin tuotta lämpöä ilman valtavia hiilidioksidipäästöjä. Nykyisellään Suomen strategiana on fossiilisten korvaaminen puun poltolla. Ydinkaukolämpöä käyttämällä voitaisiin jättää metsät hakkaamatta ja näin edistää biodiversiteettiä, tai ohjata metsän hakkuista saatava energia jonnekkin, missä energiantuotannon muuttaminen vähäpäästöiseksi on hankalampaa. Ilmeisesti Helsingin hiilidioksidipäästöt voitaisiin puolittaa, mikäli Loviisasta vedettäisiin kaukolämpöputki Helsinkiin. Kuulostaa selvittämisen arvoiselta.

Muille paikkakunnille ehdotetuilla SMR:lla on toki myös huonoja puolia. Yhtään ei ole vielä rakennettu. Ensimmäinen valmistunee Kiinaan tänä vuonna. Voi olla ettei teknologiaa koskaan oteta laajamittaisesti käyttöön, jolloin kustannusten suhde hyötyihin kasvaisi. Epävarmuutta siis on, mutta siksi pyydetään selvitetään eikä toteuttamaan.

 

[1]: http://yyyy.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233554-ydinkaukolampo-kirittaisi-energiakeskustelun-kunnianhimoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.